Mirrien majatalo tuo turvaa kodittomille Lahdessa

Päijät-Hämeessa tarvitsee vuosittain turvaa noin viisisataa kissaa ja parisataa koiraa. Chiara tutustui Lahden Jokimaalla sijaitsevaan löytöeläintaloon, jossa tehdään arvokasta pelastustyötä kodittomien eläinten hyväksi.

Voihan mirrit, haukut, kanit ja hamsterit, miten upea mesta teillä on siellä Lahdessa. Ajatella, että ihmiset ovat rakentaneet ihan oman majatalon löytöeläimille. Se on kyllä osoitus todellisesta eläinrakkaudesta.

Oli jännittävää päästä vierailulle paikkaan, joka on kissojen valtakuntaa. Sekosin jo laskuissani, että kuinka monta kissaa majatalossa sillä kertaa asusteli. En valitettavasti päässyt kaikkia katteja moikkaamaan, sillä osalla oli kissaflunssa. Ja joissain huoneissa asusteli mirrejä, jotka eivät niin piittaa meistä haukkuvista tovereista. No, jos ollaan aivan rehellisiä, niin minä vähän pelkään noita kissoja, kun niillä on niin terävät kynnet. Yritin kyllä vähän lahjoa kissoja, vein heille tuliaisiksi ruokaa. 

Meidän oppaanamme toimi Sini, joka on yhdistyksen hallituksessa. Aktiivisen ja kiltin oloinen nainen, antoi minulle lahjaksi lelun ja herkkuja. Olisin ihan hyvin voinut jäädä Sinin apulaiseksi, mutta heillä ei ole koiravapaaehtoisille tarvetta. Ihmisille olisi kovasti eli jos tiedät jonkun eläinrakkaan tyypin Lahdesta, kannattaa vinkata asiasta.

Löytöeläintalossa tarvitaan päivystäviä vapaaehtoisia, sillä sinne voi ottaa yhteyttä, jos joku eläin on hädässä. On olemassa sellaisia pelottavia ihmisiä, jotka tekevät pahoja asioita meille avuttomille ja suloisille eläimille. Sitten on myös niin, että kiltti ihminen ei voi enää huolehtia esimerkiksi sairauden tai köyhyyden takia rakkaasta lemmikistä. Surullista, mutta silloin on eläimelle parempi etsiä uusi koti.

Sitten tarvitaan vapaaehtoisia kissojen tilojen siivoojia, mirrit eivät näes itse tee töitä vaan nauttivat ylellisestä elämästä kerrossängyissä ja majoissa. Niitä on sijoitettuna samaan huoneeseen juuri sopiva määrä, että kaikilla on kivaa eikä synny kissatappeluja. Kaikki eläimet käyvät eläinlääkärissä ennen kuin niille aletaan etsimään uutta kotia. Lisäksi tarkastaja käy vuosittain tarkastamassa eläintilat. Kuulin myös Siniltä, että löytöeläintalossa työskentelee kissakuiskaaja, jonka nimi on Markku. Hän on vähän kuin taikuri, joka pulloharjalla kesyttää villeimmät ja arimmatkin eläimet.

Se minua vähän ihmetytti, että talo on täynnä kissoja eikä koiria näy missään. Sini kertoi, että koiria kulkee eläinsuojeluyhdistyksen kautta noin parisataa vuodessa. Omistajilta kadonneet löytökoirat pääsevät nopeasti kotiin, koska meillä koirilla on turkin alla sellainen tunnistussiru. Uutta kotia etsivät koirat sijoitetaan yleensä eläinrakkaisiin perheisiin odottamaan seuraavaa isäntäperhettä. Eläinten uudet isännät ja emännät haastatellaan tarkkaan ennen päätöstä. Lisäksi eläinsuojeluyhdistyksen väki vie eläimen aina uuteen kotiin. Näin he näkevät, että se on sopiva koti juuri tälle kissalle tai koiralle.

Kirpputori Kissankulmasta rahaa toimintaan

Vierailimme myös rautatieaseman lähellä sijaitsevassa kirpputorilla. Sen nimi on Kissankulma, vaikkei siellä kyllä yhtään kattia näkynytkään. Nimi johtuu siitä, että kirppiksen tulot käytetään kodittomien eläinten hyväksi.

Oli muuten tosi hieno kirppis ja sinne ovat lemmikit tervetulleita. Minä löysin saman tien lelukorin, nappasin mukaani yhden kivan pehmon. Kirpputorilla oli töissä oikein tuttavallisia tyyppejä, yksi heistä kertoi olevansa yhdistyksen puheenjohtaja Susanna. Hän tiesi, ettei näin suurta eläinsuojeluyhdistyksen ylläpitämää kirpputoria ole muualla Suomessa. Kirpputori on paikallinen nähtävyys, jonne tulee väkeä ostoksille kauempaakin. Myös lahjoituksia tulee ympäri maata.

Tutustumisreissulla mukanani olleet emäntäni ja hänen ystävänsä ovat niin kovia kirppishaukkoja, että minun piti ottaa ohjat käsiini. Tapaan yleensä kirppiksellä harrastaa häiriökäyttäytymistä, jotta emännän rahat säästyvät. Tällä kertaa olin niin hyvällä tuulella, että annoin emännän ostaa yhden pinkin pyyheliinan. Ihan vain siksi, että tykkäsin niin kovasti noista kirppistädeistä. Varsinkin siitä yhdestä, joka tutki kanssani lelulaatikkoa. 

Ai niin, melkein unohdin kertoa, että eläinsuojeluyhdistys Phesy on meidän Hännät heiluu -yhteistyökumppani. Heiltä tulee porukkaa mukaan järjestämään kivaa ohjelmaa lapsille ja koirille tapahtumaan, joka pidetään pääsiäissunnuntaina 31.3. kello 12–16 Lahdessa Launeen keskuspuiston pysäköintialueella. Tule sinäkin sinne!

Lue lisää Phesystä