KESÄN ÖTÖKKÄUHKAAN SAA APUA EVIDENSIASTA

13/05/2024

Chiara käväisi Tampereella Eläinsairaala Veterissä selvittämässä, miten koirien kannattaa varautua kesän ötökkä- ja matelijauhkiin. Vaara vaanii maassa, vedessä ja ilmassa!


Voihan punkki ja muut ötökät, miksi ihmeessä niiden täytyy olla häiritsemässä meidän koirien kesäriemua? Kai noita ällötyksiä tarvitaan, että luonnon kiertokulku toimii tai jotain sellaista. Joka tapauksessa, minä kyllä vihaan punkkeja. Ne tarttuvat ikävästi kiinni, imevät verta, pullistuvat ja sitten kun punkki löytyy, niin siitähän vasta riemu repeää. Emäntä kiljuu ja ottaa esiin kammottavat punkkipihdit. Auts, se sattuu!

On siis parasta hakea apua ruohikossa vaanivaan uhkaan Eläinsairaala Veteristä. Eläinlääkäri Mona Toikka kertoo, että markkinoilla on erilaisia lääkkeitä punkkeja vastaan. Toiset nistivät punkit hengiltä, toiset taas vain karkottavat kauemmaksi. Tässä tilanteessa minä kyllä valitsen tappavan aineen, se on hyvä emännänkin kannalta. Me nukumme samassa sängyssä enkä todellakaan halua, että punkki muuttaa minusta emäntään.

Tiedättehän, miten kammottavia sairauksia nuo iljetykset levittelevät? Jotain ihme borrelioosia ja anaplasmoosia. Ne ovat bakteeritauteja, jotka voivat siirtyä koiraan aikaisintaan noin vuorokauden kuluttua punkin kiinnittymisen jälkeen. Noiden sairauksien toteaminen on vaikeaa, koska oireet ovat samat kuin monessa muussakin taudissa: kuumeilua, imusolmukkeiden suurenemista, ruokahaluttomuutta, väsymystä ja ontumista. Jos epäilee punkkien aiheuttamaa sairautta, niin pitää käydä eläinlääkärissä tutkittavana. Tämä ei ole todellakaan leikin asia. Niin ja eläinlääkärin mukaan säännöllinen punkkitarkastus on hyvä tehdä (pää, kaula, taivealueet sekä maha), vaikka käytössä olisi lääkitys.

Olisihan se mahdollista valita myös punkkipanta, joka on vähän lempeämpi tapa hoitaa asiaa. Siinä on vaan se vaiva, että panta pitää ottaa pois, kun menee uimaan. Siitä voi siirtyä vesistöjen eläimille haitallisia aineita. Pannan teho myös heikkenee kastuessaan. Monan mielestä kaikki vaihtoehdot ovat hyviä, tärkeintä on valita sopivin koiralle ja sen omistajalle. Kannattaa ensin selvittää eläinlääkärissä, että koira on terve ja sitten yhdessä miettiä sopivin lääkitys.

Niin minäkin tein ja tämän jälkeen punkit pysyvät kaukana meikätytöstä. En kyllä oikein tykännyt siitä punkkitabletista, jonka Mona minulle antoi. Ja se kennelyskää vastaan oleva nenäsumutteena laitettava rokote, se vasta kammottava olikin. Mutta tulipahan kaikki kuntoon samalla keikalla. Tykkäsin kovasti Monasta, jonka vastaanotolla kävin vuosi sitten rokotuksessa. Voisinkohan saada hänestä sellaisen omaeläinlääkärin, kun meillä jotenkin synkkaa niin hyvin?

Eksoottiset

eläimet kiehtovat

Tampereelta kotoisin oleva Mona valmistui viime vuonna eläinlääkäriksi Estonian University of Life Sciencestä, se on Virossa Tarttossa. Tutkinnon lisäksi naapurimaasta matkasi hänen mukaansa monirotuinen rescuekoira Myy, jonka Mona otti jo pentuna. Myy on jo viisivuotias ja sopeutunut hyvin elämään Suomessa.

Mona on ammatillisesti kiinnostunut erityisesti eläinten silmistä. Hän innostui silmäsairauksista ollessaan harjoittelussa Italiassa. Mona sai siellä seurata silmäsairauksiin erikoistuneen huippueläinlääkärin työtä ja se antoi kipinän. Minun silmiäni hän kehui oikein kauniiksi ja terveen näköisiksi. Mitenkäs muuten näin kesällä, kannattaisiko minulle hankkia aurinkolasit? Eläinlääkärin mukaan tavallinen perusterve koira ei tarvitse aurinkolaseja. Mutta tietysti tämmöiset prinsessat kuin minä, meille sopisi tosi hyvin Guccit tai Pradat.

Koirien auringonsietokyky vaihtelee kovasti. Ihmisten kannattaa tarkkailla meitä kesähelteillä ja pitää huolta, että juomme riittävästi vettä. Mona muistuttaa, että erityisesti lyhytkuonoiset koirat ovat riskiryhmää, ne eivät pysty viilentämään itseään niin hyvin kuin pitkäkuonoiset. Onneksi minulla on tosi upea nokka ja hämmästyttävän pitkä kieli. Olen vähän kuin kameleontti, vaikka olenkin siis heeleri.

Mona ottaa mielellään tutkittavaksi myös eksoottisia lemmikkejä. Hän arvelee, että syy siihen on hänen isässään, jonka kanssa hän katsoi lapsena usein Avara luonto -ohjelmaa televisiosta. Monasta käärmeet ovat kiehtovia, siinä me olemme kyllä ihan eri linjoilla. Eläinlääkäri varoittaa, että erityisesti näin keväällä kannattaa varoa kulkiessaan paikoilla, joissa käärmeet tykkäävät loikoilla. Hyvä suojakeino on pitää koirat kytkettynä, silloin käärme ei pääse huomaamatta iskemään. Kun koira on lähellä omistajaa ja silmälläpidon alaisena, vaaratilanteeseen pystyy nopeammin reagoimaan.

Jos kuitenkin vahinko sattuu ja kyy puree koiraa, niin pitää ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. On vältettävä tarpeetonta liikkumista ja tarkkailtava koko ajan, ettei koiran tilanne pahene. Lemmikille ei saa antaa kyytablettia, sillä lääkkeen sisältämä hydrokortisoni voi peittää tai jopa pahentaa oireita, mikä hankaloittaa eläimen hoitoa myöhemmin. Eläinlääkärin ohjeen mukaan kyytablettia suositellaan ainoastaan silloin, jos lemmikin hengitys on selvästi vaikeutunut yleistyneen reaktion tai suun sisäosiin osuneen pureman aiheuttaman turvotuksen takia. Tällöinkin on hyvä kysyä asiaa eläinlääkäriltä ennen lääkkeen antamista, sillä tabletin antaminen suun kautta voi olla haastavaa tai jopa vaarallista. Mona muistuttaa, että koiran voi olla vaikeaa ilmaista kipua. Eläinlääkärissä annetaan kivunlievitystä eikä eläin kärsi turhaan. Hui kun pelottavaa, toivottavasti en kohtaa koskaan myrkkykäärmettä. Sellainen pieni ja myrkytön käärme olisi kiva leikkikaveri, kun se kiemurtelisi hauskasti.

Sitten on uhkaa myös ilmassa, nimittäin ampiaiset. Ei ihan helposti uskoisi, että pienet pyöreät pörriäiset saavat aikaa niin pahaa jälkeä. Varsinkin jos amppari iskee kuonoon, niin voi että se kirpaisee ja turvottaa. Kaverit ovat niin kertoneet ja Monakin vahvistaa, että ampiaisen piston turvotusta ja kutinaa voi lievittää kyytabletilla, jos potilas ei ole tulehduskipulääkekuurilla. Mutta jos tulee allerginen reaktio, siis jotain kammottavia paukuroita tai joitain, niin silloin on kova kiire eläinlääkäriin. Kotikonstina auttaa myös hunajasuihke, se lievittää kipua ja kutinaa. Eikös hunaja ole syötävää herkkua?

Mona varoittaa myös sammakoista, niiden ihon alla on myrkkyä erittäviä rauhasia. Ei siis kannata pussailla niitä toivoen, että sammakko muuttuu unelmien prinssiksi. Sammakot eivät ole meille koirille hengenvaarallisia, mutta niiden myrkystä tulee kuulemma tosi ikäviä oireita. Niin ja kesähelteillä uimarantojen vesistöihin tulee yleensä sinilevää, joka on myös vaarallista meille karvakorville. Nautitaan täysillä kesästä mutta ollaan tarkkana, sillä vaarat vaanivat maassa, vedessä ja ilmassa.

Ensi sunnuntaina 19.5. kello 12-16 on sitä vastoin oikein turvallista tassutella Tampereen Sorsapuistoon, jossa meillä on Hännät heiluu -DogFest. Ota mukaan komein keppisi ja valmistaudu nakinetsintäkisaan, luvassa on kaikkea kivaa ohjelmaa koirille ja heidän ihmisilleen. Muun muassa karaokea, jumppaa, temppukouluja ja piknikiä. Ja voit samalla käydä Evidensian teltalla tsekkaamassa, että onhan sirusi paikoillaan.

Kesäfiiliksissä,

Chiara