ELÄINLÄÄKÄRIT METSÄSTÄVÄT MYÖS HAMMASPEIKKOJA

16/04/2024

Chiara kävi näyttämässä hampaitaan Seinäjoen Eläinsairaalassa ja kuuli järisyttäviä asioita.

Kiva keikka tiedossa, kun on hampaat kunnossa. Näin meikätyttö ajatteli, kun tepastelin Seinäjoen Eläinsairaalan ovesta sisään. Pikkusisko Justiinankin hampaat ovat muuten ihan jees, mutta sen suuhun on ilmestynyt ihme aukkoja. Syököhän se hampaita nälkäänsä?

Meitä oli vastassa eläinlääkäri Alexandra Jungell ja hoitajat Taru Rintakangas ja Petra Kallio. Kun ihmettelin, että miksi tarvitaan yhdelle eläinlääkärille kaksi hoitajaa, Taru kertoi syyksi heräämön. Kun toinen hoitaja avustaa eläinlääkäriä, niin toinen pitää huolta nukutuksessa olleista eläimistä ja valvoo heidän heräämistään. Mitä, mitä? Aiotaanko meidät nukuttaa? Vähän jo säikähdin, mutta onneksi ohjelmassa oli vain rutiinitarkastus. Minä pääsin ensimmäisenä tutkimuspöydälle ja avasin suuni oikein mallikkaasti, että Alexandra voi ihailla kaunista valkoista hammasrivistöäni. Olen syönyt säännöllisesti hammastikkuja ja Justiina aina välillä nuolee hampaani puhtaaksi.

Eläinlääkäri toteaa, että ienraja on ok, mutta hampaiden pinnalla on plakkia ja hammaskiveä, jotka täytyy kyllä puhdistaa pikapuoliin. Mitä ihmettä, onko se vaarallista tai jopa tappavaa? Plakkia ja hammaskiveä tosiaan kertyy jo kaksivuotiaille koirille ja jos ei sitä hoideta pois, uhkaa ientulehdus. Siitä sitten on jo leikki kaukana. Suuhuni voi pesiytyä myös parodontiitti, joka saa hampaat irtoilemaan. Ihan kuin ihmisillä, jotka eivät hoida hampaita kuntoon.

Kuulin, että tietyillä roduilla on erityistä taipumusta hammassairauksiin. Tiibetinspanielit, bokserit ja toykoirarodut suurimmassa vaaravyöhykkeessä, huomio vaan koirien omistajat. Kun kysyin lancashire heelereistä, niin meitä ei kuulemma kovin usein hammasvastaanotolla näy. Alexandra tuumi, että joko olemme niin terveitä tai että Seinäjoen seudulla ei asusta paljon heelereitä.

Också på svenska

Seinäjoen Eläinsairaalan hammastiimi on tosi kiva ja heillä on oikein söpöt hoitohatut. Ne varmasti auttavat, jos jotain koiraa pelottaa. Siis tätä tyttöä ei pelota mikään, olenhan oikealta nimeltä Limespirit Lioness Hunt – Suuri Metsästäjä. 

Juteltiin naisten kanssa myös siitä, että heille tulee paljon asiakkaita ruotsinkieliseltä seudulta. Siitä on hyötyä, että Alexandra taitaa kummatkin kotimaiset. Hän on kansainvälinen tyyppi, kouluttautunut eläinlääkäriksi Puolassa ja työskennellyt Ruotsissa. Kun kävelin eläinsairaalan käytävällä, panin merkille, että siellä on töissä muutakin kansainvälistä porukkaa. Osa eläinlääkäreistä palvelee englanniksi, hieno homma.

Oletteko muuten ajatelleet, että kissojenkin pitäisi käydä hoidattamassa hampaat? Niitä vaivaa usein mysteerinen hammassyöpymä, jossa hampaat alkavat tuhoutua. Kuulostaa hurjalta, onneksi sitä ei ole niin usein meillä koirilla. Sorry vaan kissat.

Puhuimme myös luujuttuja, niissäkin piilee hammasvaara. Liian kovat puruluut voivat aiheuttaa hampaiden lohkeamisia. Luu on sopiva koiran suuhun silloin, kun siihen jää kynnellä painaessa jälki.

Onko vaihtoehtoja?

Eipäs unohdeta Justiinaa: Petra nostaa pikkuisen tutkimuspöydälle. Neljä kuukautta vanhan suussa on aika vähän hampaita, on innostunut tiputtelemaan niitä. Kuuluu kuulemma tuohon ikään. Hammastutkimuksen yhteydessä eläinlääkäri tsekkaa aina, että koira on muiltakin osin ok. Justiinalta tutkittiin myös silmän alla oleva pikku taisteluvamma, kun olin vahingossa liian raju meidän leikkiessä. Ei ole onneksi vakava vaiva, paranee kyllä ajan myötä.

Vähän kun tuo nukuttaminen arveluttaa, siis ei tietenkään pelota, niin kyselin vaihtoehtohoidoista. Tiedättehän, että nykymaailma on pullollaan kaikenlaisia hoitoja, kuten esimerkiksi ultraääni hammasharjalla puhdistusta. Alexandran mukaan hampaat näyttävät sen jälkeen valkoisilta, mutta tuolloin jää ienpussit putsaamatta. Jos sinne on ehtinyt pesiytyä jotain, niin tilanne pahenee huomaamatta.

Saimme lopuksi tietoiskun hampaiden säännöllisen hoidon tärkeydestä. Tai siis Justiina ei kyllä ymmärtänyt siitä mitään, mutta sai oman hammasharjan. Olisittepa nähneet emännän ilmeen, kun hän tajusi, että tästä lähtien on ohjelmassa kahden koiran hampaiden harjaus joka ikinen ilta! Emännällä selvästi raksutti, että jos vaikka sähköhammasharjalla hoituisi helpommin tuo raskas rasti. Eläinlääkärin mukaan sähköhammasharjaa voi ehdottomasti käyttää ja sillä saakin hyvää tulosta. Kannattaa vaan totuttaa koira hitaasti ääneen ja harjaukseen.

Olihan keikka, nyt olen taas paljon viisaampi enkä sorru liian koviin luihin. Seinäjoen Eläinsairaala on mukana Hännät heiluu -DogFestissa sunnuntaina 28.4. Seinäjoen Ravikeskuksessa. Esittelypisteellä on luvassa näytöksiä tassusiteen tekemisestä. Tervetuloa moikkaamaan.

CHIARA