Kissan ja koiran kipukyselyt löytyvät Evidensian netistä
Evidensian nettisivuilta löytyy helppokäyttöinen kivun tunnistuskysely kissojen ja koirien omistajille. Kehittämistyössä mukana ollut Eläinlääkäriasema Villimyksen klinikan johtaja Suvi Kalanen kertoo, että se auttaa erityisesti kroonisesta nivelrikkokivusta kärsivän lemmikin hoidossa.
Kissat ja koirat ovat erinomaisia peittelemään kipua, koska se on ollut niille alusta saakka eloonjäämisen edellytys. Lappeenrannassa toimivan Eläinlääkäriasema Villimyksen klinikan johtaja Suvi Kalanen kuvailee, että kivusta kärsivä eläin joutuu armottomaan tilanteeseen eläinlaumassa, jossa heikkoutta ei suvaita.
– Tuo aiheuttaa sen, että meidän ihmisten on vaikea huomata eläimen kipua. Kissat ovat vielä parempia peittelemään kipua kuin koirat. Toisaalta varsinkin koirat saattavat piiloviestiä omistajalleen, että nyt on joku hätä. Ne voivat esimerkiksi hakeutua tavallista enemmän ihmisen seuraan tai olla yöllä levottomia.
Merkittävä viesti mahdollisesta kivusta on lemmikin muuttunut käytös tai yleisvoinnin heikkeneminen. Kalasen mukaan kannattaa huolestua, jos koira ei enää entiseen tapaan hyppää autoon tai hakeutuu nukkumaan eri paikkaan mihin se on tavannut mennä. Nämä arkiset asiat kertovat, että jotain outoa voi olla meneillään.
– Toki voi olla muitakin syitä kuin kipu, mutta muuttunut käytös kannattaa aina selvittää eläinlääkärillä, Kalanen neuvoo.
Kipukysely voi
kertoa muutoksesta
Läheisen lemmikin muuttunutta käytöstä voi olla vaikea huomata arjen kiireessä, koska eläimen kunto heikkenee usein pikkuhiljaa. Evidensian verkkosivuille luotu kipukyselylomake on oivallinen apuväline tilanteen tunnistamiseen.
– Konkreettiset kysymykset esimerkiksi siitä, vältteleekö koira käsittelyä tai nostamista, voivat kertoa tilanteen muuttuneen. Krooninen kipu voi ilmetä monin tavoin, vaikkapa leikin vähenemisenä tai aggressiiviisena käytöksenä ihmisiä tai muita koiria kohtaan, kyselyn koostanut Kalanen toteaa.
Evidensian nettisivuilla olevassa kipukyselyssä vastaaja valitsee joko kissan tai koiran, ja sen jälkeen avautuu valitulle eläimelle 25 kysymyksen patteristo. Sen jälkeen ohjelma luo raportin, joka antaa vastauksiin perustuvat ohjeet mahdollisesta jatkotoimista.
– Kysely ei missään tapauksessa korvaa eläinlääkärin tekemää tutkimusta, mutta se auttaa omistajaa tunnistamaan lemmikin nykytilanteen ja hakeutumaan hoitoon tarvittaessa, Kalanen korostaa.
Apua aktiivisesta
kivunhoidosta
Koirien yleisin krooninen kipu aiheutuu nivelrikosta, johon suuri osa ikääntyvistä lemmikeistä sairastuu. Kivusta kärsivä koira saattaa olla alakuloisen oloinen, ruokahaluton, läähättää tavallista enemmän tai vetäytyä omiin oloihinsa.
Eläinlääkärinä pitkään toiminut Kalanen toteaa, että eläinten krooninen kipu on yleisesti alidiagnostisoitu ja alihoidettu. Hän on itse aktiivisen kipuhoidon kannattaja.
– Emme voi kysyä eläimeltä, että oletko sinä kipeä. Mutta voimme kipulääkekuurin avulla selvittää, parantaako se oloa.
Kalanen korostaa, että lemmikkien lääkitseminen tapahtuu aina eläinlääkärin valvonnassa. Koira on paljon ihmistä herkempi tulehduskipulääkkeiden haittavaikutuksille. Esimerkiki ibuprofeeni ei sovellu koirille käytettäväksi lainkaan sen aiheuttamien henkeä uhkaavien haittavaikutusten vuoksi.
Parasetamolia pidetään yleensä turvallisena kipulääkkeenä, sillä se sopii suurelle osalle ihmisistä. Parasetamolia saatetaan käyttää kyllä koirien kipulääkityksen osana eläinlääkärin ohjauksessa, mutta kissalle parasetamoli on tappava myrkky kissan ihmisestä ja koirasta poikkeavan aineenvaihdunnan vuoksi.
– Kissoille ja koirille ei koskaan tule antaa ihmisille tarkoitettuja kipulääkkeitä ilman eläinlääkäriltä saatua ohjeistusta, joka on juuri kyseiselle potilaalle tarkoitettu, Kalanen varoittaa.
Tutustu Evidensian kipukyselyyn täällä.