ELÄINLÄÄKÄRIT RATKOVAT MYÖS RIEHUMISONGELMIA

Chiaralla oli lääketieteellinen probleema, johon hän haki apua Evidensian Lahden eläinlääkäriasemalta.

Kaikkea yllättävää voi mahtua pienen heelerin elämään. Kukaan ei kysynyt minulta, se vain ilmestyi pyytämättä kuvioihin: pikkusisko nimeltä Justiina. Onneksi olemme melkein saman näköisiä, joten ei tarvitse silmiä päästä hävetä. Tai siis kyllä pitää, nimittäin juuri kolme kuukautta täyttänyt Justiina on aikamoinen riiviö. Eikä yhtään rauhoita tieto, että emäntä selittää minun olleen samanlainen pentuna. Onneksi on Evidensia, varasin sinne ajan mahdollisimman pätevän eläinlääkärin vastaanotolle selvittämään tätä riehumistautia.

Pitivät ilmeisesti sielläkin asiaa todella vakavana, koska meitä oli vastassa kaksi eläinlääkäriä. Katselin vähän ihmeissäni, kun eläinlääkärit näyttivät samoilta. Onko tämä joku jekku vai olenko alkanut näkemään kahtena? 

Sisätautien diplomaatti ja pieneläinten sisätautiopin dosentti (eikös olekin hienot tittelit?) Henna Laurila selitti, että he ovat Helka Heikkilän kanssa kaksosia, kumpikin erikoiseläinlääkäreitä ja myös tohtoreita. Ai että minä sitten tykkään tuollaisista pätevistä eläinlääkäreistä, jotka ovat opiskelleet myös Espanjassa. Kun olen itsekin siellä asunut ja oppinut vähän kieltä, niin oli oikein mukava yhdessä habla español.

Olisi kyllä jännä olla kaksonen, toivottavasti pikkusisko Justiinasta tulee isona ihan minun näköiseni. Sitten mekin voisimme nauraa sille, kun ihmiset sekoittavat meidät. Hennaa ja Helkaa oli yliopistoaikana joku professori luullut yhdeksi ihmiseksi. Ei ollut viisas mies huomannut naisen vaihtuneen, kun toinen tuli vaihdosta Espanjasta ja toinen lähti sinne opiskelemaan.

Kannattaa treenata tutkimista

No mutta palataanpa itse ongelmaan eli Justiinaan. Eläinlääkärit ottivat pikkuisen tutkittavaksi ja nostivat minutkin pöydälle, että näkisin kaiken riittävän hyvin. Ensin kuunneltiin sydän, äänet olivat juuri sellaisia kuin pitikin. Sitten katsottiin suuta, puremakin on oikein ok. Korvissa oli kuulemma pikkuisen punoitusta. Johtuukohan se siitä, että olen pari kertaa kunnolla räjähtänyt siskolle? Ymmärrättehän, että joskus vaan ei enää hermot kestä.

Justiina käyttäytyi yllättävän hienosti vastaanotolla. Meitä kehuttiin kuvauksellisiksi ja kauniiksi koiriksi. Sain kuulla huojentavan diagnoosin: tuo riehuminen rauhoittuu, kun Justiinalle tulee lisää ikää. Eläinlääkärit olivat yksissä tuumin sitä mieltä, että pentujen kuuluu olla juuri tuollaisia, se on terve merkki. He antoivat kotihoito-ohjeeksi meille ja kaikille muillekin koiraperheille, että kannattaa totuttaa koiranpentu heti pienestä kosketteluun. Eli harjoitella suun avaamista ja sitä, että eläinlääkäri tunnustelee joka paikasta. On sitten kaikille helpompaa, kun tulee tarve tutkia esimerkiksi jonkun sairauden takia. Yleensä me koirat olemme aika helppoja tutkittavia, mutta kissojen kanssa on enemmän haasteita. En kyllä yhtään ihmettele, niillähän on niin terävät kynnetkin.

Juttelimme hetkisen myös eläinlääkäreiden työstä. Tuossa ammatissa on parasta, kun voi yhdistää eläinten hoitamisen ja lääketieteen. Eläinlääkäri oli ollut kaksosten yhteinen haaveammatti pienestä pitäen, ja he pääsivät samaan aikaan opiskelemaan. Nyt he työskentelevät yhdessä ja viihtyvät, koska tiimi on kuulemma mahtava. Lisäksi eläinlääkäriasemalla on työtä helpottamassa oikein hyvät tutkimuslaitteet.

Helka on erikoistunut pieneläinkirurgiaan ja perehtynyt pieneläinten syöpäsairauksen hoitoon. Eläimille voidaan antaa solusalpaajahoitoja vähän samoin kuin ihmisille. Helka korostaa, että hoitojen tavoitteena on aina parantaa eläimen elämänlaatua. Minusta on tosi hienoa, että me hännänheiluttajatkin saamme mahdollisimman paljon apua, jos sairastumme.

Hennalla on harvinainen eurooppalainen diplomaatin erikoistumistutkinto. Hän on perehtynyt koirien ja kissojen hengitystiesairauksiin ja potilaita tulee Lapistakin saakka, koska diplomaatteja on Suomessa niin vähän. Kuten myös eläinlääkäreitä, joilla on erikoisosaamista keuhkosairauksissa. Henna käy luennoimassa Helsingin ja Tarton yliopistoissa. Tartto on Virossa, olen käynyt siellä reissuillani.

Oli nastaa tutustua huippuammattilaisiin, jotka ovat kivan oloisia eivätkä yhtään ylpeitä. Naisia nauratti, kun kerroin tietäväni jommankumman heistä leikanneen kaupunginjohtaja Niko Kyynäräisen perheen Seppo-koiralta pallit. Seppo Räty -nimisen uroksen emäntä sattuu olemaan heille sukua. Terveisiä vaan Sepolle, toivottavasti treffataan Hännät heiluu -DogFesteillä pääsiäissunnuntaina 31. maaliskuuta Lahdessa.

Chiara

ps. Lahden eläinlääkäriaseman vastaanotossa on kyltti, jossa lukee: "Jos tämä kynttilä palaa, joku hyvästelee juuri rakasta lemmikkiään. Rauhallisella ja hiljaisella ilmapiirillä haluamme kunnioittaa vaikeaa aikaa. Kiitos, että olet tässä mukana." Tuollainen hieno tapa saisi olla kaikilla eläinlääkäriasemilla.